Hercegnovski strip festival (HSF) osnovao je slikar i strip crtač iz Herceg Novog Nikola Ćurčin 2006. godine. Za datum održavanja HSF-a određen je prvi petak u septembru svake godine, a trajanje festivala je šest dana.
HSF je prvi i jedini festival stripa u čitavoj Crnoj Gori, te je kada je ova umjetnost u pitanju Herceg Novi postao apsolutni centar i nosilac zbivanja u cijeloj državi. Obzirom na popularnost stripa u posljednje vrijeme, ovo je rezultiralo velikom medijskom podrškom i promocijom grada. Iz godine u godinu, festival se razvija, biva sve bolji i privlači sve veću pažnju regionalne i svjetske strip javnosti.
Strip kao „deveta umjetnost“ obilježio je djetinjstva stotina miliona ljudi širom svijeta. Postepeno se razvijao, usložnjavao, animirao sve bolje i značajnije pisce i crtače te prerastao u veliku industriju namijenjenu svim uzrastima.

HSF je ostvario saradnju i predstavio se i na najvećim festivalima u regionu kao što su MAFEST u Makarskoj, Salon stripa u Beogradu i Međunarodna strip konferencija u Кragujevcu.
Ostvarili smo saradnju sa jedinom striparnicom u cijeloj Crnoj Gori, „Mr.No“ iz Podgorice, kao i sa svim najznačajnijim striparnicama i izdavačkim kućama u regionu. Svi strip stvaraoci i preduzetnici na prostoru bivše Jugoslavije su vrlo aktivno povezani sa HSF-om, i u tom smislu smo u mogućnosti organizovati bilo koji program vezan za strip u bilo koje doba godine.
Posebnu pažnju smo posvetili domaćim autorima te smo promovisali mladog crnogorskog crtača Luku Cakića, i na festival doveli djecu iz škole stripa u Nikšiću.
Hercegnovski strip festival postao je popularan i u evropskim okvirima te smo u mogućnosti organizovati programe sa najvećim zvijezdama francusko-belgijske, britanske i italijanske scene. U isto vrijeme, imamo pristup najvećim internet sajtovima i publikacijama posvećenim stripu, koji reklamiraju i pišu o HSF-u.