Priča o HSFu

Hercegnovski strip festival (HSF) osnovao je slikar i strip crtač iz Herceg Novog Nikola Ćurčin 2006. godine. Za datum održavanja HSF-a određen je prvi petak u septembru svake godine, a trajanje festivala je šest dana.
HSF je prvi i jedini festival stripa u čitavoj Crnoj Gori, te je kada je ova umjetnost u pitanju Herceg Novi postao apsolutni centar i nosilac zbivanja u cijeloj državi. Obzirom na popularnost stripa u posljednje vrijeme, ovo je rezultiralo velikom medijskom podrškom i promocijom grada. Iz godine u godinu, festival se razvija, biva sve bolji i privlači sve veću pažnju regionalne i svjetske strip javnosti.
Strip kao „deveta umjetnost“ obilježio je djetinjstva stotina miliona ljudi širom svijeta. Postepeno se razvijao, usložnjavao, animirao sve bolje i značajnije pisce i crtače te prerastao u veliku industriju namijenjenu svim uzrastima.

HSF je ostvario saradnju i predstavio se i na najvećim festivalima u regionu kao što su MAFEST u Makarskoj, Salon stripa u Beogradu i Međunarodna strip konferencija u Кragujevcu.
Ostvarili smo saradnju sa jedinom striparnicom u cijeloj Crnoj Gori, „Mr.No“ iz Podgorice, kao i sa svim najznačajnijim striparnicama i izdavačkim kućama u regionu. Svi strip stvaraoci i preduzetnici na prostoru bivše Jugoslavije su vrlo aktivno povezani sa HSF-om, i u tom smislu smo u mogućnosti organizovati bilo koji program vezan za strip u bilo koje doba godine.
Posebnu pažnju smo posvetili domaćim autorima te smo promovisali mladog crnogorskog crtača Luku Cakića, i na festival doveli djecu iz škole stripa u Nikšiću.
Hercegnovski strip festival postao je popularan i u evropskim okvirima te smo u mogućnosti organizovati programe sa najvećim zvijezdama francusko-belgijske, britanske i italijanske scene. U isto vrijeme, imamo pristup najvećim internet sajtovima i publikacijama posvećenim stripu, koji reklamiraju i pišu o HSF-u.
U dosadašnjih deset izdanja, HSF je ugostio neka od najvećih svjetskih imena iz svih oblasti stripa:

* Igor Kordej, Hrvatska – Po mnogima najbolji strip autor ovih prostora svih vremena, koji radi za francsuke i američke izdavače, a nosilac je ordena Viteza Kulture u Francuskoj.

* William Simpson - Genijalni strip crtača i storiborder najpopularnije planetarne TV serije „Igra Prestola“. Pored toga u svojoj bogatoj karijeri crtao je Betmena, Sudiju Dreda, Transformerse, Indijanu Džonsa, Osmog Putnika, itd.

* Rufus Daylo, Velika Britanija – Svjetski poznati autor iz Londona, koji je osim stripova za britansko i američko tržište radio i na filmskoj animaciji, te muzičkim spotovima. Autor je kultnih stripova Tenk Girl, Sudija Dred, itd.

* Mike Collins – Svjetska crtačka mega zvijezda koji je radio na svim glavnim junacima izdavačkih kuća Marvel, DC i 2000AD. Bio je crtač Supermena, Betmena, Hulka, Spajdermena, Transformersa, Xmena, Sudije Dreda, te crtač knjige snimanja i obje grafičke novele za najdugovječniju britansku TV Seriju “Doktor Hu”.

* Giljermo Ortego – po mnogima najtalentovaniji strip tušer na američkoj sceni. Može se pohvaliti radom na najvećim svjetskim naslovima kao što su Supermen, Betmen, Čuvari Galaksije, Zelena Strijela, Lobo…

*Moreno Buratini, Italija – Već 25 godina direktor stripa „Zagor“ i pisac najvećeg broja epizoda u istoriji ovog junaka.

*Esad Ribić, Hrvatska – Jedan od najvećih, najpopularnijih i najskupljih crtača izdavačke kuće „Marvel“ iz SAD. Autor Srebrnog Letača, Submarinera, Tora, itd.

* Fabio Ćeloni, Italija – Legenda evropske Dizni produkcije, i crtač Dilana Doga, Breda Berona, Dampira, itd.

* Paolo Motura, Italija – Jedan od najpopularnijih autora Diznija u Evropi svih vremena.

* Zoran Janjetov, Srbija – Kultni strip crtač, koji je između ostalog sa legendarnim Žodorovskim radio na Inkalu i Tehnoočevima, naslijedivši najvećeg crtača svih vremena Žana Žiroa – Mebijusa.

* Darko Macan, Hrvatska – Strip crtač, pisac, predavač, izdavač i prevodilac iz Zagreba koji je radio i radi za najveće izdavačke kuće američkog i francuskog tržišta.

* Branislav Bane Kerac, Srbija – Možda i najtalentovaniji crtač regiona svih vremena, autor najpopularnijih stripova kao što su Tarzan, Ket Klou, Balkan Ekspres, Kobra, Bili the Pljuc... jedini crtač iz regiona koji je dobio priliku da crta Zagora za italijansku kuću Serđo Boneli Editore, i odskora stalni član crtačke postave ovog strip junaka.

*Milorad Vicanović Maza – zasigurno najplodniji autor francusko-belgijskog tržišta sa čak dvadeset pet albuma u proteklih sedam godina. Crtač Lejdi Spitfajer, Wunderwafen, Luftbalon…

* Aleksa Gajić, Srbija – Superstar na francuskom tržištu. Autor jednog od najprodavanijih izdanja u Francuskoj ikad, „Atila Bič Božji“, te kreator prvog dugometražnog crtanog filma na ovim prostorima „Tehnotajz“.

* Zoran Đukanović, Holandija – Jedan od najvećih strip teoretičara, pisaca i publicista u Evropi. Izuzetno uticajan i važan čovjek u ovoj umjetnosti.

* Darko Perović, Srbija – Jedan od najpopularnijih strip crtača italijanske kuće Serđo Boneli Editore, autor velikog broja hit epizoda fenomenalnih Magičnog Vjetra i Adama Vajlda.

* Walter Trono, Italija – Zvijezda u usponu na italijanskom tržištu. Nevjerovatni crtač Dragonera i samostalni autor stripa “Glava ili pismo”.

* Iztok Sitar, Slovenija – Najveći samostalni autor stripova u ovoj državi i evropski poznat umjetnik.

* Sonja Gašperov, Hrvatska – Akademska slikarka i crtačica stripova. Profesorka na Sveučilištu u Splitu i jedna od najvećih samostalnih autorki na ovim prostorima. Kreatorka superpopularnih „Vučina“.

* Stevan Subić, Srbija – Uveliko priznat, a nadolazeća velika zvijezda francuske i italijanske produkcije. Najpopularniji crtač Adama Vajlda za Serđo Boneli Editore.

* Tihomir Čelanović, Crna Gora/Srbija – rođeni Kotoranin je velika zvijezda u Francuskoj. Autor je dvocifrenog broja albuma za najveće francuske kuće.

* Lazar Sredanović, Crna Gora – ponikao u hercegnovskoj umjetničkoj školi, rođeni Nikšićanin je autor najdugovječnijeg stripa na ovim prostorima, legendarnog Dikana.

Uz navedene velike majstore devete umjetnosti, vrijedno je spomenuti da je HSF ugostio još mnogo umjetnika koji su ništa manje doprinijeli kvalitetu festivala kao što su Siniša Banović, Ivan Šainović, Jovan Ukropina, Jana Adamović, Saša Arsenić, Dragana Kuprešanin, Josip Sršen, Mirna Martinović, itd. Stalni saradnici festivala su strip autori i pedagozi Tihomir Tikulin Tico iz Zagreba i Vladimir Vesović iz Beograda.
U prethodnoj, jubilarnoj, godini Udruženje ljubitelja stripova „Hercegnovski strip festival“ po prvi put je pokrenulo i zimski festivalski događaj posvećen stripu kao svojevrstan uvod u jubilarni deseti HSF. Oslonivši se na sopstvene resurse, Udruženje ljubitelja stripova je kao glavnog gosta ove četvorodnevne manifestacije predstavilo gospodina Vilijama Simpsona, genijalnog strip crtača i storibordera najpopularnije planetarne TV serije „Igra Prestola“.William Simpson je u istoj godini ponovo bio gost na našem jubilarnom desetom izdanju Festivala, i to bukvalno pobjegavši sa rada na “Igri Prijestola” na nekoliko dana. U prošloj, jubilarnoj godini, Festival je otvorila spektakularna izložba tri svjetska superstara Collinsa, Ortega i Vicanovića na oba sprata gradske galerije “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom, u galeriji ,,Novi to sam ja” predstavljene su i grafičke novele u četiri sveske Igora Kordeja, ”Mi mrtvi”, koju je radio u posljednje dvije godine, za renomiranog francuskog izdavača Delcour..
Za 2017. godinu HSF je pripremio opet velike stvari pa je tko realizovano drugo izdanje „Strip Vikenda“ koje je ove godine u skladu sa brojnim jubilejima bilo posvećeno Punk Rock muzici. Gost zimskog izdanja festivala bio je Rufus Dayglo, svjetski poznati britanski umjetnik, crtač stripova ali i autor za kojeg se vezuje rad na muzičkim spotovima jedne od najvećih svjetskih bendova - „Gorillaz“ te mnogi projekti iz svijeta animacije i igračaka. Rufus Dayglo je na kraju 2016. i početku 2017. godine završio serijal „Last Gang in Town“ za američki VERTIGO, imprint jedne od najvećih sjetskih kuća DC COMICS, koji je doživio veliki uspjeh, a bavi se punk rock kulturom u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina. Pred promociju kompletnog izdanja, Rufus je u Herceg Novi donio izložbu svojih originala, i predavanje na istu temu. A Pank vikend nikako ne može bez muzike, stoga je gost Strip vikenda i bio najpoznatiji i najuspješniji punk rock bend na ovim prostorima - Psihomodo Pop iz Zagreba koji su odsvirali koncert za pamćenje ispred Doma kulture u Đenoviću..
Hercegnovski strip festival je počeo veličanstvenom idejom i skromnim budžetom. Ipak, obzirom na zvučnost imena gostiju koje je privukao i njihovo mjesto u ovoj umjetnosti u svjetskim razmjerama, teško da se ijedno izdanje HSF-a može nazvati skromnim. Posljednja četiri izdanja i zimski program svojim su kvalitetom impresionirali i zvanične goste i posjetioce festivala što je rezultiralo mnogim pohvalnim tekstovima u medijima posvećenim stripu i značajnom porastu popularnosti festivala i našeg grada i države.
Herceg Novi se kroz HSF već izborio za centar „devete umjetnosti“ u Crnoj Gori. U širim okvirima, naš je festival već stekao status „Top-3“ festivala stripa u regionu.
Publika u Herceg Novom je imala priliku da vidi svjetske premijere i ekskluzive kada su izložbe strip umjetnika u pitanju.
Ilustracije radi, na osmom festivalu su u Galeriji „Josip Bepo Benković“ bile izložene originalne table tada još neobjavljene epizode italijanskog stripa „Zagor“ i to u prisustvu oba autora, pisca Morena Buratinija i crtača Baneta Кerca. Pomenuta epizoda je u Italiji objavljena tačno dvanaest mjeseci kasnije.
Ostale izložbe uključuju originalne radove gostujućih umjetnika, izložbe posvećene nekom od najvećih svjetskih strip crtača, „tribjut“ izložbe nekom od crtača koji od prethodne godine više nije sa nama, kao i izložbe tabli izdanja koja su tel objavljena na našim prostorima te svoju promociju doživljavaju upravo na HSF-u.
Posebnu pažnju HSF posvećuje radu sa najmlađima. Tokom festivala organizuju se radionice za djecu i radionice za odrasle. Dirigentska palica na ovim radionicama povjerena je profesoru Vladimiru Vesoviću, direktoru škole stripa „Đorđe Lobačev“ iz Beograda, i Tihomiru Ticu Tikulinu i Mirni Martinović, strip crtačima i pedagozima iz Zagreba.
Radionice za djecu su izuzetno posjećene i slovimo za festival koji privlači najveći broj mališana kao svoju publiku. Najtalentovaniji mališani Herceg Novog imali su priliku da crtaju sa svojim uzorima, i da uče od najvećih svjetskih stvaralaca stripa.
Domaćini svih dešavanja su gradske galerije, i ugledni gradski ugostiteljski objekti, a svi sadržaji na HSF-u su besplatni.
Procjena je da se tokom festivala nacrta i podijeli oko šest stotina originalnih crteža ljubiteljima stripa, sa otprilike još toliko potpisanih plakata. Sami plakati su umjetnička djela gostujućih crtača i predemet su kolekcionarstva mnogih ljubitelja stripa iz regiona.
Posebnu pažnju privlači dan crtanja na majicama što je originalni proizvod našeg festivala i jedan od najveselijih sadržaja. Uz nacrtane majice, festival u ponudi ima i originalnu majicu sa logom i originalnim dizajnom posvećenim svakom pojedinačnom izdanju festivala.
Veliki broj fanova na HSF dolazi upravo iz ovih razloga.
Festival prati i berza stripa. Za berzu je zadužena striparnica „Mr.No“ iz Podgorice, kao i gostujuće izdavačke kuće koje predstavljaju svoja strip izdanja.
HSF je jedina prilika za publiku iz Herceg Novog, ali i okolnih Кotora, Tivta, Dubrovnika i Trebinja da se upoznaju sa godišnjom prodkucijom i pribave strip izdanja koja im nedostaju. Zbog ove činjenice festival dodatno dobija na važnosti jer privlači značajan broj posjetilaca u Herceg Novi.